Părinții reclamă proasta organizare a Evaluării Naționale. Reacția lui Andronescu

0
33

Chiar în ajunul primei probe a Evaluării Naţionale pentru clasa a 8-a, părinţii reclamă cea mai proastă organizare a examenului de până acum.

Ei spun că în loc să fie ajutaţi de mai marii din învăţământ să decidă informat unde îşi vor continua studiile, candidaţii au parte numai de bețe în roate. De pe site-ul Ministerului Educaţiei au fost şterse, fără explicaţii, notele de la evaluare şi de la admitere de anul trecut. Acestea îi ajutau pe copii să ştie din timp ce şanse au să ajungă la liceul dorit.

În centrele de examen se ştie deja în ce bancă va sta fiecare elev. Pe uşi sunt lipite regulile pentru concurs, iar camerele de supraveghere au fost pornite, ca directorii să aibă dovezi dacă cineva încearcă să intre în săli până mâine la 8. E însă o linişte înşelătoare.

Raluca Pantazi, jurnalist edupedu.ro: „Evaluarea naţională se desfăşoară în degringoladă totală şi o lipsă de încredere a copiilor şi părinţilor. Verifică tot timpul site-urile oficiale. Să afle ce-a mai apărut. Trebuia să apară. Dar a dispărut.”

Aşa arată forumul platformei edu.ro: un dialog încins între administratorii paginii şi sute de părinţi consternaţi.

„Ministerul Educaţiei trebuia să publice listele cu notele de admitere la liceu de anul trecut, aşa cum a făcut în fiecare an, pentru ca elevii să îşi dea seama cam ce note trebuie să ia ei, ca să aibă şanse de intrare în clasa pe care o ţintesc.”

Ca să respecte normele pentru protecţia datelor personale, Ministerul trebuia să codifice numele copiilor. În schimb, a şters tabelele cu totul, stârnind revolta părinţilor. 

CITESTE SI:  Reacția Simonei Halep după eșecul de la Roland Garros. Cine are șanse să câștige titlul

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu: ”Sunt 150.000 de copii, cum să le codifici? Nu că le-a şters cineva că n-a avut ce face. Părinții or solicita clasamentul, dar şi noi avem nişte reguli pe care trebuie să le respectăm. O să afişăm, fără îndoială o să afişăm.”

Situaţia, spun părinţii, vine după termenul de 13 mai, când fiecare școală trebuia să distribuie copiilor broşuri cu îndrumări despre examen.

Iulian Cristache, președintele Federației Asociației de părinți: „Poţi controla cariera unui copil! Controla în sensul pozitiv. Nu s-a respectat un calendar obişnuit în ultimii ani, în care copiii aveau broşura din timp, înainte de a se termina clasa a opta. Nu au vrut să-şi asume printr-un comunicat această întârziere.”

În timp ce oficialii din Educaţie îşi permit, aparent, să încalce propria lege fără să dea explicaţii, pentru elevi exigenţele sunt mari, iar încălcarea regulilor atrage efecte imediate. Candidaţii nu au voie să intre în sala de examen cu dispozitive de calcul, nici cu manuale, caiete sau însemnări; nici cu sisteme de stocare şi comunicare de informatie- stick-uri de memorie, tablete sau telefoane. Atenţie, nu e nevoie să fie prinşi încercând să le folosească! Dacă sunt găsite asupra lor vor fi daţi afară din examen.

155.000 de elevi intra marți în Evaluarea Naţională. Ministerul Educaţiei pune la dispoziţie o linie TELVERDE, pentru sesizarea neregulilor, iar orice problemă poate fi anunţată şi reporterilor noştri, pe Facebook-ul Știrilor PRO TV.

CITESTE SI:  Paula Herlo, despre cum îi crește pe Ania și Vladimir: “Cumva, când mă uit la ei, îmi amintesc de copilăria mea”

Reacția integrală a Ecaterinei Andronescu:

Ecaterina Andronescu: – Ştiţi că există o lege a protecţiei datelor personale. Anul trecut Autoritatea care se ocupă de lucrul acesta, i-a obligtat să nu le ţină mai mult de două luni de zile şi ca urmare le-au şters. În legătură cu cele mai vechi, ne-au obligat să le ştergem şi pe ele. Aici suntem. Deci nu că le-a şters cineva că nu a avut ce face.

Reporter: -De ce nu au fost codificate numele copiilor?

Ecaterina Andronescu: – Adică cum să fie codificate, sunt 150 de mii de copii, cum să le codifici?

Reporter: – Sau să fie lăsat un tabel nenominal.

Ecaterina Andronescu: – Păi un tabel nenominal, ei trebuie să se şi regăsească. Deci nu se pot… Şi-acum o să le afişăm. Probabil că nu o să le mai ţinem atât de mult, dar trebuie să afişăm rezultatele pentur că până la urmă trebuie să faci faţă şi transparenţei, de care este nevoie în orice examen, fără îndoială, pentru că suspiciunile de aici se ridică.

Reporter: – Totuşi, părinţii şi copiii spun că ar fi avut nevoie să vadă şi clasamentul

Ecaterina Andronescu: – Au rămas ultimele medii pe fiecare specializare

Reporter: – Doar ultimele, dar nu şi clasamentul, să se vadă concurenţa, cât de solicitat a fost fiecare profil.

Ecaterina Andronescu: – OK, părinţii spun una, autoritatea spune altceva. Pe de altă parte avem o directivă europeană foarte clară, drept consecinţă s-a transpus şi în legislaţia noastră

CITESTE SI:  Cum arată cel mai popular centru de terapie cu pisici din Ucraina

Reporter: – Nu a fost tehnic posibil să fie codificate numele copiilor şi să fie lăsat clasamentul?

Ecaterina Andronescu: – Păi nu a fost posibil că asta… v-am spus sunt 150 de mii de copii care sunt incluşi în acest clasament.

Reporter: – Adică în loc de numele copilului să fie pur şi simplu un cod.

Ecaterina Andronescu: – Păi un cod… Cine ştie ce cod are, îşi caută codul, iertaţi-mă, e cam complicat.

Reporter: – Clasamentul era destinat celor care acum dau examenul, nu celor care l-au dat anul trecut.

Ecaterina Andronescu: – Dar şi celor care l-au dat anul trecut este normal să fie dedicat şi lor.

Reporter: – Părinţii solicită acest clasament

Ecaterina Andronescu: – Părinţii or solicita acel clasament, în acelaşi timp şi noi avem nişte reguli pe care trebuie să le respectăm. O să afişăm fără îndoială o să afişăm şi anul acesta, dar nu o să ţinem mult.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!   

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!Sursa link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here