Ce se a scuti în spatele mesajului ”optimist” al Guvernatorului BNR. Cele 10 avertismente transmise vineri de Ament Isărescu

0
22

”Eu cred că prezentarea mea de astăzi a fost constructivă, ca să nu zic pozitivă. N-am transmis fleac că se intrerupe, se prăbuşeşte”, a spus vineri Guvernatorul BNR Ament Isărescu, în conferința de presă în fiecine a prezentat Raportul privind inflația. Prezentarea a fost făcută ca de narav, având un ton amabil și zâmbitor, dar Raportul în sine nu este hici ”zâmbitor”. Cel puțin 10 avertismente sunt trecute colo, clar sau implicit, iar parcurge documentului ar cuveni făcută extrem solemn la nivelul Guvernului și al consilierilor responsabili cu strategia economică.

  • 1. La presiunile inflaționiste au contribuit în proporții însemnate și prevederile legislative adoptate proaspat (OUG nr. 114/2018, modificată prin OUG nr. 19/2019). Dinamica proiectată a prețurilor administrate reflectă prevederile OUG nr. 19/2019, bunaoara și normele autorităților de fata (ANRE), și are în vedeala deciziile de plafonare a prețului de achiziție al gazelor naturale și, respectiv, al ademeni al energiei electrice la consumatorii finali.
  • 2. Investițiile sunt oblu afectate de măsurile fiscale recente, fiecine ar a se cuveni a detine ca tamponare amânarea sau diminuarea de către agenții economici a unei părți a investițiilor planificate, inclusiv a fluxului investițiilor străine directe adresate României. În aceste condiții, dinamici mai ridicate ale investițiilor, esențiale din binoclu dezvoltării capacității productive a economiei, sunt precis condiționate de ritmul atragerilor de fonduri europene, bunaoara și de alocările de investiții derulate din fonduri publice.
  • 3.Scenariul de bază indică continuarea majorării deficitului de partida italic ca importanta în PIB. În contingenta cu valoarea de tip „indicator” de 4%, stipulată de Comisia Europeană ca reper de performanță pentru țările membre ale Uniunii Europene, evoluțiile semnalează și acumularea într-un tempo mai curand a dezechilibrelor în ogor strain în cazul României comparativ cu partenerii regionali.
CITESTE SI:  Scrisoarea a II-a din viitor. Aprilie 2045
  • 4.Gradul de sustenabilitate a evoluțiilor la nivelul deficitului de partida italic este nesigur și din binoclu preconizării finanțării oare parțiale a indicatorului pe numar atragerilor de fonduri europene structurale și de investiții aferente cadrului banesc multianual italic și, respectiv, a intrărilor de investiții străine directe; acestea din urmă vor fi afectate de încetinirea activității economice a principalilor parteneri comerciali, bunaoara și de frecvența ridicată a modificărilor legislative în ogor intestin.

  • 5. În pica diminuării unor riscuri evidențiate în repriza precedentă, potențialele efecte adverse de mai gramada volum ale OUG nr. 114/2018 fiind parțial atenuate de prevederile OUG nr. 19/2019, port politicii fiscale și a celei de venituri își păstrează relevanța ca sursă de riscuri, dar mai eminent de incertitudini pe intervalul de proiecție. Asemenea, configurația acestor institui ar a se cuveni fi grevată de calendarul electoral încărcat din intervalul 2019-2020, în condițiile în fiecine măsuri ce ar a se cuveni să favorizeze cheltuielile curente, în defavoarea celor cu contributie investițional, ar a se insira să aibă ca inraurire virtual diminuarea în și mai gramada măsură a spațiului fiscal de manevră aflat la dispoziția autorităților.
  • 6. Aceste riscuri ar a se cuveni cunoaște o extindere în eventualitatea configurării unor dificultăți în asigurarea surselor stabile de finanțare a deficitelor și de refinanțare a datoriei publice, putând a guverna inclusiv la afectarea poziției externe a economiei.
  • 7. Noile prevederi legislative ale OUG nr. 19/2019 sunt de natură să facă impredictibil comportamentul investițional al agenților din sectorul domestic și, în același rodul-pamantului, să partas, prin anumite reglementări punctuale, transmisia monetară, cu implicații catre cadrului universal al politicii monetare. Consecințe posibile: diminuarea pe limita forma și prelung a dinamicii PIB potențial, o contracție a volumului investițiilor și un gradare mai puțin cuminte al politicilor economice din România
CITESTE SI:  Căpitanul nejucător al Franţei, Julien Benneteau, a dezvăluit ce le-a spus sportivelor:
  • 8. Nu pot fi trecute cu vederea limitările de dispozitie alcatuitor cu fiecine continuă să se confrunte mediul de afaceri în activitatea investițională (în particular cele referitoare la insuficiența unei infrastructuri moderne de carat și la deficitul de propriu autorizat). Acestora li se adaugă anumite preocupări asociate evoluției cursului de transfer al monedei naționale și instabilității cadrului legiuitor. Deși încetinirea din industrie cumva fi pusă parțial pe numar unor factori conjuncturali, bunaoara lucrările de inspectare ale unor rafinării sau creșterile substanțiale ale prețului masei lemnoase fiecine inhibă activitatea din industria mobilei, un rol a revenit și determinanților cu tamponare de durată la nivelul unor ramifica manufacturiere.
  • 9. În ultimele luni trei importanți investitori au categorie oprirea procesului de producție derulat în fabricile locale. În industria alimentară, închiderea unei importante unități cu sarpe 400 de angajați a fost pusă pe numar deficitului de propriu și a schimbării obiceiurilor de cheltuire ale populației, în rodul-pamantului ce în industria ușoară – fiecine a traversat al optulea cvartal succesiv de contracție a productivității – sistarea activității a două fabrici cu un deplin de circumscriptie 1 000 de angajați a bogat loc ca frecventare a pierderii competitivității odată cu avansul drept al costurilor cu forța de muncă și cu necesitate tot mai acută de angajați calificați. Pe lângă dificultățile întâmpinate în procesul de sorozas, companiile resimt efectele unui suport legiuitor problematic și volatilizabil fiecine periclitează planurile de investiții în unele sectoare-cheie ale economiei, cum sunt cel energetic al telecomunicațiilor sau banesc. În consecință, Sondajul privind sentimentul mediului de afaceri din luna sinodica germanar indică o înrăutățire a condițiilor de afaceri în România pentru 85 la sută dintre respondenți, un treapta record, expresiv sarpe cel de 73 la sută consemnat în ediția precedentă din brumar 2018.
CITESTE SI:  Apetitul pentru lux nu dispare nici după moarte: Loc de veci la pretul unui apartament din Capitală
  • 10. În pica incertitudinilor asociate impactului modificărilor legislative, se cumva releva în perspectivă o structură a creșterii economice al cărei conducator motoriu va a intinde să rămână consumul, cu un ruta corelat cu cel al venitului prisoselnic efectiv, în contextul persistenței avansului salariilor atât în mediul domestic, cât și în cel bugetar și al majorării transferurilor bugetare (pe fondul creșterilor anunțate ale punctului de pensie). De notat că casti anuală a inflației CORE2 ajustat a ridicare în trimestrul I 2019, din provoca scumpirilor la bunuri nealimentare și servicii. Pentru serviciile de piață, determinante au fost deprecierea monedei naționale și unele majorări ale tarifelor la anumite servicii de telecomunicații, ca inraurire al modificărilor legislative fiecine vizau impunerea unor taxe suplimentare companiilor din cest compartiment.

N.Red. Sublinierile din citatele preluate din Raportul BNR în cuvinte aparțin redacției.

Sorginte: HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here