Ce se întâmplă cu agenția de turism care a avut curajul să cheme oamenii la vot: autoritățile s-au sesizat

0
7

O agenție de turism care promitea premii pentru cei care vor dovedi că au mers la vot pe 26 mai a intrat în vizorul autorităților. Autoritatea Electorală Permanentă s-a autosesizat și a decis să acționeze.

Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat Parchetul în cazul companiei de turism Paralela 45, care a anunțat că va oferi premii celor care merg la vot pe 26 mai. Agenția a pornit o campanie pe Facebook în care anunță reduceri la diverse vacanțe.

Dar apelul civic nu este văzut cu ochi buni de Autoritatea Electorală Permanentă. Instituția cere procurorilor să ancheteze acest demers și precizează că, dacă se va descoperi încălcare legii, pedeapsa poate fi cuprinsă între șase luni și trei ani de închisoare.

De precizat că noul președinte al Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu, este cel care, recent, a decis să suspende controalele referitoare la subvențiile primite de partide în ultimii doi ani, inclusiv PSD.

Ce lege invocă AEP în cazul agenție de turism care cheamă oamenii la vot

Constantin Mitulețu, președintele AEP, a venit cu propriile declarații după ce a decis să sesizeze Parchetul, potrivit Digi 24.

„Nu mă pot pronunța dacă e ilegal, se pronunță organele competente, noi decât (sic!) am constatat că în trecut a fost un astfel de îndemn cu cadouri, excursii și atunci am dat și noi mai departe”
Constantin Mitulețu, președintele AEP

Explicațiile oficiale și legea invocată în acest demers au venit, ulterior, prin intermediul unui comunicat de presă.

„Autoritatea Electorală Permanentă anunță că, în conformitate cu prevederile art. 44 alin. (4-5) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu Loteria Publicitară „Mergi la vot, mergi în vacanță” organizată sub sigla PARALELA 45. AEP consideră că Loteria Publicitară “Mergi la vot, mergi în vacanță” are ca obiect determinarea și condiționarea alegătorilor să participe la votul din 26 mai 2019 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European (referendumul național consultativ cu privire la probleme de interes național desfășurându-se la aceeași dată și în aceleași secții de votare), acordând foloase materiale constând în excursii în țară și în străinătate, în urma organizării unei tombole la care participanții trebuie să facă dovada participării la vot prin “abțibildul de pe spatele cărții de identitate cu care au votat”
Comunicat AEP

Autoritatea Electorală Permanentă precizează că pedeapsa pentru astfel de fapte este de până la trei ani de închisoare.

„Conform prevederilor art. 3 alin. (4) din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, participarea cetățenilor la alegeri se face pe baza liberului consimțământ al acestora. Având în vedere constatările prezentate, AEP apreciază că acțiunea prin care alegătorii sunt determinați și condiționați să meargă la vot și oferirea de foloase materiale (excursii în țară și în străinătate) de către o persoană juridică, respectiv SC PARALELA 45 TURISM SRL, este interzisă și sancționată conform prevederilor art. 386 din Codul penal, potrivit căruia oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”
Comunicat AEP

Reacția companiei Paralela 45, cea vizată de acțiunea AEP

Reprezentanții agenției de turism Paralela 45 au precizat, pe Facebook, că demersul lor este unul civic și nu are nicio legătură cu lupta politică. Totodată, au precizat că acest concurs nu va fi oprit și că persoanele care vor câștiga premiile puse în joc vor fi alese chiar în doua zi, după alegeri, pe 27 mai.

Bună ziua. Ne dorim să păstrăm o atmosferă pozitivă și să transmitem prin această campanie un mesaj pozitiv.
Vă informăm pe această cale că toate comentariile care fac referire la partide, personaje sau mesaje politice vor fi atent moderate.
Încurajăm prezența la vot din rațiuni civice, nu politice.
Vă mulțumim!

Sursa PlayTech.ro

CITESTE SI:  Budăi: La pensie vin oamenii şi spun că au lucrat 30-35 de ani şi primesc doar indemnizaţie socială. După revoluție, au luat 5 lei în mână și 2 pe hârtie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here