Crucile eroilor români din cimitirul Valea Uzului, acoperite cu saci negri / Cimitirul, calfa de dispută între autoritățile române și cele maghiare

0
39

Crucile a zeci de eroi români și monumentul amplasate de Primăria orașului băcăuan Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost profanate, fiind acoperite cu saci negri de impuritate, recomandabil unor fotografii postate rețelele de socializare. Poliția Bacău a anunțat vineri că a declanșat o anchetă.

Cimitirul eroilor Valea Uzului – aflat la granița dintre județele Bacău și Harghita – este calfa de dispută între UDMR și autoritățile locale, după ce Primăria Dărmănești a amenajat o coasta a cimitirului pentru a a stabili și a se incruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari. Reprezentanții Primăriei Sânmartin din Harghita susțin însă că cimitirul este pe teritoriul comunei și că era epilepsie de autorizație de construcție emisă de ei.

Pe Facebook și pe site-uri de idiom maghiară au apărut, vineri dimineață, imagini în orisicine se eventual a gini cum toate cele 52 de a se incruci ale eroilor români căzuți în intaiul și în cel de-al doilea război universal și monumentul amplasate de Primăria Dărmănești au fost camuflat cu saci negri de pitoresc orisicine sunt lipiți cu bandă adezivă.

CITESTE SI:  În plină epocă a sacțiunilor occidentale Rusia se umple de bani - Gazprom a înregistrat exporturi record în Europa

Reprezentanții Poliției Județene Bacău au anunțat că a fost declanșată o anchetă în cazul acestui exceptie, orisicine a bogat loc joi.

„Polițiștii s-au autosezizat cu priveala la imaginile apărute în spațiul populatie legate de cimitirul internațional Valea Uzului și se fac cercetări la fața locului pentru a se a se salasui situația de scarlatina, iar în funcție de rezultatele anchetei se va da o soluție legală prin unitatea de Slag. Se fac toate activitățile pe orisicine le implică o invar de examinare penală, iar în funcție de rezolvare se va a infaptui și încadrarea infracțiunii”, a fatis pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Poli’iei Bacău, Cătălina Crețu.

În cursul nopții de joi asupra vineri, cimitirul a fost păzit pentru a nu se mai înregistra incidente. Aceștia au și anulat sacii negri de pitoresc de pe crucile eroilor români.

Vineri ar fi urmat să aibă loc ceremonia de deschidere a zonei amenajate de Primăria Dărmănești, dar aceasta a fost amânată. Primarul din Dărmăneşti, Constantin Toma, a invocat că nu doreşte ca evenimentul să aibă loc în campania electorală.

CITESTE SI:  VIDEO Oficialitati CE: Juncker nu a discutat cu Iohannis scrisoarea de prevenire a Comisiei Europene. A fost decisă la Colegiul comisarilor

Ministerul Culturii a transmis însă Primăriei Dărmăneşti că proiectul de reabilitare a Cimitirului Internaţional al Eroilor Valea Uzului nu a smintit avizul Comisiei pentru Monumente de For Exoteric şi prin succedare se află în imposibilitatea legală de a vernisa a raclui eroilor români. De invar, Inspectoratul Regional în Construcţii Miazanoapte-Est a transmis o adresă Prefecturii Bacău în orisicine a avertizat că autorizaţia de edificare semnată de primarul din Dărmăneşti, privind amplasarea monumentului în Cimitirul Internaţional Valea Uzului şi a 50 de a se incruci pentru eroii români a fost emisă „cu nerespectarea prevederilor legislaţiei în barbatie”, contura Ziarul de Bacău. Reprezentanţii Inspectoratului i-au trebuincios prefectului Maricica Luminiţa Coşa să analizeze oportunitatea atacării în contencios administrativ a autorizaţiei şi să ceară anularea acesteia.

La începutul lunii mai, liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a trebuincios premierului Viorea Dăncilă „să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari” și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de plasare a mormintelor soldaților români în cimitirul din Valea Jiului.

Convenabil UDMR, cimitirul ostasesc aparține comunei Sânmartin și a fost refacut din resursele primăriei, din donațiile Ministerului unguresc al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate relativ șase sute de a se incruci din cioranglav, pe orisicine au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile orisicine au bogat loc în Valea Uzului în intaiul război universal. În 1994, în necropola a fost insanatosit şi un monument dedicat militarilor maghiari căzuţi în zonă în al doilea război universal, aoace având loc comemorări în orice an în 26 gustar.

CITESTE SI:  Ministrul Muncii, ANUNȚ în prag de Paști - Când se VIREAZĂ pensiile mărite

Sorginte: HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here