Cu ce se mai ocupă elefantul roșu din camara vecină

0
13

România pesemne interpreta un rol sustinut în promovarea politicilor de modificare a administrației publice, de menținere a statului de vertical (…) dacă România și-ar asuma ca intaietate în timpul Președinției stabilitatea și securitatea la frontierele UE, ar a detine interesul de a găzdui summitul Parteneriatului Rasaritenesc din 2019, consolidând asadar interesele geopolitice ale UE și putând da un nou imbold parcursului europenesc pentru Moldova și Ucraina.”

Europuls(1)

Prier 2019, undevasi în nordul țării, praci colea de granița României cu Ucraina. Un elicopter K26 zburând praci jos, sorete vârfurile arborilor, pătrunde în spațiul vaporos al țării despre Teresva și, înainte de a atat în apropierea Săpânței, aruncă încărcătura de contrabandă și dă să se întoarcă pe direcția Bedevlia, dar aparatul de ardoare nu ia suficientă cota și nu pesemne ocoli contactul cu liziera, prăbușindu-se în câteva secunde într-un senzatie înfundat de mecanisme frânte.

Este încă negura și, pentru că a bogat grijă să asupra în România zburând sub plafonul de 100 de metri, pilotul Dimitri Evghenevic Kostikov a reușit performanța nedorită ca, deși malign rănit, să nu poată fi ajutorat pentru că nimeric dintre cei orisicine l-ar fi voinic a sprijini nu știa că s-a prăbușit, nici măcar autoritățile române de frontieră.

Contrabandiștii au inavutit imediat punctul de întâlnire, au strangere metah și au dispărut urgent, lăsând cât mai puține urme. Unii erau ucraineni, alții români, dar niciunul nu punea preț pe virtutea omeniei. Mai degrabă pe instinctul judet de pastrare, orisicine le spunea că autoritățile se pesemne să fi fost alertate și patrulele poliției de frontieră erau pe colea, așa că s-au îngrijit să transporte imediat încărcătura de la locul incidentului, urmând ca de fatum pilotului să aibă grijă Cel de Sus.

Din păcate, autoritățile române n-aveau habar că o aeronavă străină intrase clandestin în România, nici că se consumase o scenă infracțională gravă și, bineînțeles, nici că aventurierul carmaci Dimitri Evghenevic Kostikov, adjunctul șefului piloților militari de elicoptere din Minsk, era în coma. Așa că, în moment ce familia îl aștepta să se întoarcă acasă mai indestulat cu câteva mii de dolari, iar grănicerii români completau hârtii sau așteptau schimbul, imprudentul carmaci se stingea în frigul zorilor.

Povestea militarului belarus orisicine, după ce și-a arătat măiestria în exerciții militare complexe, cum a fost Zapad 2017, daca armatele rusă și belarusă au prefacut invadarea Europei de Est, s-a gândit să-și pună abilitățile și în serviciu unor contrabandiști, pont cu orisicine a se cuveni să cunoască oarecare mai îndeaproape și ”teritoriul dusman”, ridică buget de multe tatuaj de întrebare; conj că acestea sunt estompate de ticlui de zgomote a campaniei electorale pentru europarlamentare.

Mă încumet să formulez aoace câteva asadar de întrebări, cum ar fi: (i) tocmai îndeplinim toate condițiile pentru a fi o frontieră sigură a Uniunii Europene, asadar încât politicienii noștri să clameze îndreptățit că suntem pe indirect ținuți mult încă de Schengen? (ii) cu dotarea actuală, forțele noastre armate și serviciile de aparare pot întâmpina și atunci dezaproba agresiunile militare la frontiere? și, în incheiere, (iii) a făcut România tot ce a se cuveni, în valoare de deținătoare a Președinției Consiliului UE, pentru a recunoaste problemele Parteneriatului Rasaritenesc și a a reaseza pe agendă proiectul, de orisicine a atarna inclusiv securitatea noastră și a frontierelor noastre de putere din scapatat și est?

ÎN ȚARA ORBILOR CHIORUL ESTE ÎMPĂRAT

În discursul exoteric de la București toate cele trei chestiuni înfățișate trecut sunt utilizate combativ, în funcție de interesul politicesc, temei pentru orisicine nu foarte a mai rămas loc și pentru o analiză reală. Știm, așadar, că am fi tehnic cât se pesemne de pregătiți pentru Spațiul Schengen, dar ar trai State Membre ale UE orisicine se opun cu toate acestea aderării noastre; partidele politice folosesc chestiune în diverse moduri, plecând de la cest voroava.

Dar mai există și o altă veridicitate, cea a pachetelor cu sute de kilograme de droguri de înaltă fecio-rie, o interese de numeros foarte multe milioane de euro ca să poată fi tratată ca un intamplare diferit, orisicine eșuează pe litoralul Mării Negre adevarat apoi când sistemele de control ale frontierei maritime au sincope tehnice. Sau, într-o perfectă și ironică potrivire, realitatea de orisicine aidoma am oral, a unui un elicopter de fabricație sovietică, asupra orisicine nu știm de câte ori a reușit să asupra nesesizat în spațiul nostru vaporos cu țigări de contrabandă, arătând cât de sigure ne sunt frontierele.

Dacă punem materie așa, dacă mai luăm în considerare și faptul că, proaspat, o patrulă a poliției a fost pur și neornat ridiculizată de complicii unor contrabandiști, orisicine au împiedicat-o să-și execute misiunea și atunci au dispărut (fără să sufere nici măcar consecințele pe orisicine le-au încercat pașnicii participanți la demonstrația din Piața Victoriei în maret 2018), ajungem la aceeași incheiere cu Mark Rutte: ”…vom a se cuveni cere intrarea în Spațiul Schengen când vom a onora toate regulile statului de vertical și ale democrației. Pentru că, categoric, nu ne îndreptăm în direcția bună”(3).

CITESTE SI:  Geoffrey Rush, despăgubiri record din partea unui tabloid în scandalul #Metoo

Investigare pe orisicine o propun în prelungire nu este asupra siguranța frontierelor noastre sau capacitatea de apărare reală a statului român la momentul curgator, ci asupra cum adica reușește randuiala noastră politică, în tocmeala aceia dintre politicieni orisicine guvernează țara în actu-alitate, de a recunoaste soluții novatoare de tip politic pentru a a instiinta punerea frontierelor din scapatat și est sub forta și a ocroti securitatea națiunii.

Parteneriatul Rasaritenesc este instrumentul prin orisicine Uniunea Europeană încearcă să securizeze și să contribuie la prosperitatea unei zone orisicine, așa cum este categoric, constituie tamponul dintre ambițiile imprevizibilului și contondentului craime rus și proiectul democrat europenesc.

România, ca Faptura Ciolan aflat la granița estică a Uniunii Europene, extraordinar de colea de Federația Rusă, ar a se cadea să fie constant și în cel mai înalt rang interesată ca Parteneriatul Rasaritenesc să fie un plan de reiesire, să se consolideze constant și să constituie cadrul în orisicine țări vecine, cum sunt Moldova și Ucraina, să evolueze sinergic cu proiectul europenesc.

Cu alte cuvinte, interesul României ar a se cadea să fie cela de a contribui politic cu cele mai inovative instrumente pentru ca Parteneriatul Rasaritenesc să aibă perspectiva și țările orisicine fac fatalitate din plan să își consolideze economiile și implicit cadrul democrat de stapanire.

În anul 2015, la summit-ul de la Popa, Parteneriatul Rasaritenesc își propunea ca arii prioritare de colaborare: (i) o mai bună stapanire, prin întărirea instituțiilor democratice; (ii) economii mai iele, prin desfasurare și piețe cu oportunități tot mai robuste; (iii) o mai bună interconexiune, eficiență energetică, proiecte de forma favorabile combaterii schimbărilor climatice; (iv) societăți mai iele și încurajarea mobilității populației; (v) mai larga implicare socială a celor în vârstă, defavorizați și îmbunătățirea mijloacelor de informatie.

În intaiul saselunie al anul 2019 a strain rândul României să dețină președinția Consiliului UE, iar guvernul român a anunțat operativ că va a infaptui din promovarea Parteneriatului Rasaritenesc o intaietate. În discursul premierului V. V. Dăncilă în fața Parlamentului Europenesc, din 15 ghenarie ac., erau anunțați scaun piloni principali de acțiune prioritară – Europa convergentei, Europa siguranței, Europa artist total, Europa valorilor comune -; pentru ca, referindu-se la al treilea pilon menționat, să detalieze:

În viziunea noastră direcția principală de acțiune în cest arie musai să pornească de la angajamentele comune asumate prin Strategia Globală de Protocol Externă și de Aparare a Uniunii Europene. (…) Aniversarea, anul cesta, a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Rasaritenesc va a simboliza un secunda vajnic în cest continut. O atenție deosebită însă (!?) musai acordată Balcanilor de Apus.”

Senzația este aceea că, din >intaietate Parteneriatul Rasaritenesc a fost apus la și altele, iar dezvoltările ulterioare conturează buget de precis că guvernul V. V. Dăncilă s-a mărginit să piloteze în voia curentului cest plan partenerial, deși se a admite că interesele de politică externă și de aparare ale României ar fi trebuit să ne determine să ne luptăm pentru el, să organizăm un summit pentru a a impune foaia de marsrut 20 Deliverables for 2020(4) și să subliniem progresele făcute până indata în cadrul Parteneriatului Rasaritenesc.

Centrul de Expertiză Europeană – Europuls, în cadrul proiectului ”Cratogen de Ajutor RO2019”, alături de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, a enunțat importanța Parteneriatului Rasaritenesc și a socoteala următoarea premisă: ”România își pesemne profesa influența în țările din imediata sa vecinatate, orisicine au dare de un inflacarare europenesc, îndeosebi Ucraina și A retipari Moldova. (…) UE și prin frecventare România ca putere ciolan, au dare de o zona stabilă și sigură la est. Cea mai mică destabilizare a vecinilor orientali provoacă efecte automate în țara noastră, prin frecventare România ar a se cadea să adopte un rol mai sustinut în negocierea acordurilor de verice fel sau în intensificarea activităților diplomatice orisicine ar a se cuveni a increde stabilitatea și pacea țărilor vecine.”

În viziunea Europuls, din viziune intereselor noastre: …dacă România și-ar asuma ca intaietate în timpul Președinției stabilitatea și securitatea la frontierele UE, ar a detine interesul de a găzdui summitul Parteneriatului Rasaritenesc din 2019…”. Din păcate, la finele anului 2018 apăruseră inca indicii că Uniunea nu-și va asuma organizarea unui summit al Parteneriatului Rasaritenesc în anul 2019 și nici România nu s-a implicat să și-l asume, asadar că cei zecer ani de parteneriat au fost proaspat celebrați la Bruxelles printr-o Conferință organizată la cel mai înalt stadiu(6).

De ce la Bruxelles și nu la București, aceasta este o întrebare la orisicine guvernul curgator va a se cadea, cândva, să ofere un răspuns. Premierul V. V. Dăncilă a insistat, în ajun Consiliului Europenesc infor-mativ de la Sibiu, pe ideea că președintele Klaus Iohannis a omis să o invite să participe la lucrări. Iest pacient și premisele false orisicine l-au generat a fost puternic dezbătut la București, dar nimeric nu s-a întrebat de ce guvernul Dăncilă nu a metodic un summit al Parteneriatului Rasaritenesc, sau nu s-a implicat măcar în găzduirea Conferinței praznuiala?

Organizarea acestei conferințe, iute după Consiliul Europenesc de la Sibiu, nu conj că ar fi conferit premierului V. V. Dăncilă, în valoare de gazdă și de cel mai înalt mandator al președinției României la Consiliul UE, ocazia de a-și a se aseza în nivel abilitățile diplomatice la orisicine râvnește, dar ar fi autorizatie legarea coerentă a două evenimente internaționale de atractie și ar fi verificat că țara noastră are o politică coerentă și indoi nivel atât pentru viitorul Uniuni, cât și pentru regula de vecinătate.

CITESTE SI:  Franţa, în zodia protestelor: Intervenţie cu gaze lacrimogene, violenţe şi arestări (VIDEO)

Din păcate, evenimentele organizate la Bruxelles în 13 și 14 mai ac. nu i-au implicat și pe oficialii guvernului României în valoare de organizatori, ci conj pe președintele Klaus Iohannis, orisicine a participat ca musafir și mandator al țării orisicine deține președinția Consiliului UE. Este praci puțin pentru interesele României și motivul pentru orisicine pledoaria președintelui țării noastre pentru întărirea Parteneriatului Rasaritenesc, în nevoie unui parola palpabil al guvernului, pesemne fi consemnată conj ca retorică de politică externă.

În incheiere, ca o ultimă și amară tușă intre modului în orisicine guvernul curgator al României înțelege și construiește regula de vecinătate, mai vreau să menționez că, din șaizeci de acțiuni aflate pe ordine de zi comună a Parteneriatului Rasaritenesc în intervalul ghenarie – ciresar 2019, conj trei au fost/vor fi găzduite de București (iata tabelul de mai jos). Ceea ce este praci puțin pentru un Faptura Ciolan orisicine deține președinția Consiliului Uniunii Europene și mai are și un procent particular pentru vecinătatea estică.

PRĂVĂLIA DE PORȚELANURI A ELEFANTULUI ROȘU

În Eseu asupra cecitate, José Saramago a infatisa un loc distopic în orisicine toți oamenii orbesc naprasnic, în mars unei singure persoane. În mod neobisnuit, personajul orisicine își păstrează vederea, deși are cest atu neverosimil, nu se simte nicicum în siguranță și are dare de infinite precauții și de o diplomație ieșită din mediocru pentru a nu le da celorlalți de înțeles că vede, de teamă că ar a se cuveni face jertfa lor.

Ca într-o dovedire cumplită a viziunii lui Saramago, numeroase personaje ce au orbit naprasnic și nu văd mai mult de lungimea măruntelor interese personale sau de ceata, conduc lumea reală și se bulucesc să facă același mestesug și în ultimele redute ale libertății și democrației. Nici România nu a infaptui excepție.

Nu am garbov întâmplător în discuție Parteneriatul Rasaritenesc, pentru că el alatura cât se pesemne de relevant trecutul nostru din dictatură și viitorul pe orisicine ni-l doream, dar pe care-l subminăm cedând fără noimă țara controlului celor a intuneca la beneficiile binelui mediocru. Nu ar abroga, aruncând o cautatura impotriva est, să ne aducem aminte de ce-am dornic atât de numeros să devenim un putere ciolan al Uniunii Europene.

În anul 2015, sub influența președintelui Armeniei din acel secunda, Serj Sargsyan, funcția de prim-ministru a descre-ierat puteri sporite, în dara revizuirii Constituției. Ceea ce a încercat să facă Serj Sargsyan, și adica să își creeze instrumentele legale și instituționale prin orisicine să păstreze puterea în putere și după încheierea mandatului prezidențial, a bogat ca sursă de inspirație modelul de la Kremlin.

Conj că, începând cu germanar 2018, armenii au preliminar iminența ca planul lui Serj Sargsyansă prindă profil și au declanșat proteste masive la Erevan și nu brusc, liderul de punct de vedere al protestelor fiind Nikol Pashinyan, un fost ziarist. În 17 prier 2018, când Parlamentul l-a eminent pe Serj Sargsyan în funcția de prim-ministru, protestele s-au amplificat și a fost declanșată și o grevă generală. După șase zile de proteste masive, Serj Sargsyan a demisionat, preferând această soluție uneia orisicine ar fi implicat violențe masive, cu consecințe imprevizibile.

Mișcarea de protes-taciune a societății armene, orisicine a concret Partidul Republican, aflat la barbatie la Erevan, să renunțe (cel puțin deocamdată) la modelul putinist, a fost numită de armeni cu mândrie Revoluție, iar prim-ministru al țării a devenit (cu 59 de voturi în Legislativ din 105), în mai 2018, Nikol Pashinyan.

La distanță de un an de la protestele orisicine au întrerupt planurile autoritaristului Sargsyan, armenii încearcă să înțeleagă măsura în orisicine au bogat de câștigat în dara Revoluției și ce mai au de făcut pentru a ocupa speranța în companie și a găsi calea impotriva bunastare.

Vranouhie Gevorgyan, o vita în vârstă, numită și Maica Leila, sau Maica Revoluției, de incepatura abhaziană, a devenit simbolul protestelor din martie-aprilie 2018. La un an de la proteste Maica Leila consideră că Revoluția a garbov speranță, și că Pashinyan este avizat să acționeze destept și în folosul poporului, așa că viitorul nu pesemne fi decât oarecare mai bun pentru țară(11).

CITESTE SI:  Stănepotul lui Stalin, dezgustat de numărul mare al ruşilor care găsesc justificate crimele dictatorului: Cifra este de-a dreptul şocantă!

Majoritatea armenilor însă, profesori, preoți, micsora comercianți sau pur și neornat păstori, înțeleg că lucrurile nu s-au primenit reflex și că, oricât de tare intenționat este noul prim-ministru, pur și neornat Armenia este o țară săracă și lipsită de oportunități, în orisicine bunăstarea nu pesemne cantari sorete negura(12). Dar sentimentul libertății și al eliberării încă se manifestă în societatea armeană la un an după Revoluție, pentru că, pur și neornat, ceea ce au câștigat cu un an înainte li se pare numeros foarte prețios pentru a fi lăsat să piară.

În cuptor 2018, Prost l-a expediere în insarcinare la Minsk ca legat pe Mihail Babici (sau Mikhail Babich), un fost ofițer KGB și posterior FSB și orisicine a ospatare la un secunda dat ca împuternicit particular al lui Vladimir Prost în Cecenia. Sosirea lui Babici în Belarus și faptul că cesta a început iute să pledeze pentru ideea realizării unei uniuni statale a Federației Ruse și Belarusului l-au inflamat praci avizat pe președintele Alexander Lukașenko.

Așa că Lukașenko nu și-a lăsat replicile așteptate. Mai întâi, președintele belarus a imposibil crearea unei uniuni între Belarus și Federația Rusă, apreciind că nu-i vede rostul. Atunci, a început să favorizeze o retorică favorabilă intensificării cooperării cu Uniunea Europeană în cadrul Parteneriatului Rasaritenesc și a posibilității deschiderii dialogului cu NATO.

Kremlinul nu a gustat tonul lui Alexander Lukașenko, așa că a apelat la tradiționalele mijloc instrumente de șicanare a statelor aflate în dependență față de Rusia: a suprimat importurile de produse agricole din Belarus prin autoritatea de revizie fito-sanitar, sub diverse motive.

Curând a se desfasura s-a asezare în sectorul energetic, Lukașenko acuzând Rusia că i-a livrat petrol lampant cu agenți corozivi prin canal Drujba, orisicine a bombastic substruc-tura de transmisiune, echipamentele și instalațiile din rafinării. În viziunea președintelui belarus pagubele se ridică la sute de milioane de dolari, iar țara sa va a comunica conformatie la Moscova, cu speranța că autoritățile ruse nu o vor a protesta(13).

Escaladarea tensiunii dintre Minsk și Moscova l-a făcut în cele din urmă pe Vladimir Prost să admită că a greșit apoi când a eminent o soluție în forță, prin plasarea lui Mihail Babici în poziția de legat în Belarus, așa că în primele zile ale lunii mai ac. cesta a fost rechemat la Moscova. Dar răul s-a subprodus, nivelul de încredere între Vladimir Prost și Alexander Lukașenko fiind indata la cele mai joase cote atinse vreodată.

Volodimir Zelinskiy, un artist orisicine din rolul de președinte într-un sitcom s-a dezmeticit eminent președinte al Ucrainei, pedalând pe mesaje anti-sistem și anti-corupție, este astăzi în situația de a receptiona țara de la controversatul Petro Poroșenko; adică o țară divizată între est și sfintit, între oligarhi și cetățeni orisicine se descurcă de astăzi pe mâine, o țară în orisicine niciun ureadnic nu se deplasează fără gărzi de combinatie; corp simplu, iar polițiștii, procurorii sau ofițerii de aparare sunt uciși în plină stradă.

Conta ucraineană între Apus și Rusia este uriașă. Ucraina a avertizat Franța și Germania că nu a gandi ca Uniunea Europeană să nu-i susțină în prelungire poziția față de Rusia și a amenințat că dacă sancțiunile împotriva federației Ruse vor fi ridicate, se va a scoate limitat din Acordul de la Minsk.

SUA vede Ucraina ca pe un mezon vajnic, strategic în confruntarea cu Federația Rusă, conj că președintele Donald Trump și formatie sa au în privința Ucrainei și abordări orisicine pot fi numite particulare. Așa se a infaptui că, Rudolph (Rudy) Giuliani, amicul, colaboratorul și avocatul lui Trump, s-a grăbit să-și anunțe intenția de-al întâlni pe Volodimir Zelinskiy la Kiev în lunatie mai, dar și pe procurorul comun al statului, Iuri Luțenko.

Deși debutant într-ale politicii, deși panglica grijă a sa, după ce a câștigat alegerile, a fost să petreacă împreună cu familia o vacanță de recursie în Turcia, la Bodrum, Volodimir Zelinskiy i-a transmis lui Giuliani că nu se vor obtine; cel numeros va a se cuveni a se intretine cu unii din colaboratorii din formatie sa de campanie electorală. Comod noul președinte al Ucrainei l-a prevenit pe prietenul actualului fruntas de la Locuinta Albă că nu își dorește să implice Kievul în a se desfasura dintre președinte și Parlament.

Pentru a nu se infunda de derizoriu, Rudolph Giuliani și-a anulat, în 11 mai ac., a vedea anunțată la Kiev(14). Musai să recunoaștem că Volodimir Zelinskiy își începe brav mandatul, știind că la Locuinta Albă nu va a detine un amic, în etate ce Kremlinul a anunțat inca că nu-l vede cu luminis buni.

Citeste integral articolul si comenteaza peContributors.ro

Izvod: HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here