Franța este în stare de ȘOC: Un simbol național, stindard al creștinătății, a dispărut

0
30

Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de un incendiu foarte violent luni seară, care a dus la prăbuşirea turlei monumentului istoric cel mai vizitat din Europa, incident care a provocat o emoţie puternică în Franţa, notează AFP.

”Un incendiu teribil”, a spus cu regret edilul Parisului, Anne Hidalgo, în timp ce mii de parizieni s-au strâns pe podurile din Île de la Cité, în centrul capitalei franceze, emoţionaţi şi trişti după devastarea unui monument cu adevărat înscris în ADN-ul cultural al Parisului şi al Franţei.

Citește și: Tudor Chirilă surprinde! Cum i-a luat apărarea lui Dan Bittman

Preşedintele Emmanuel Macron, care a ajuns la faţa locului, a exprimat ”emoţia unei naţiuni întregi”. „Sunt trist în seara aceasta când văd arzând o parte din noi”, a scris preşedintele pe Twitter.

Incendiul este ”potenţial legat” de lucrările de renovare a edificiului, potrivit pompierilor. Lunea acesta este prima zi din Săptămâna Mare, sărbătoare foarte importantă pentru catolici.

Citește și: Vești uriașe pentru toți cei care au telefoane mobile! Intră în vigoare din 15 mai – Anunț făcut de ANCOM

CITESTE SI:  Viorica Dăncilă a pus cruce ordonanţelor de urgenţă pe justiţie:

Un nor gros de fum cu nuanţe gălbui se degaja din edificiul cuprins de flăcări, imaginile impresionante fiind difuzate în direct de televiziuni şi de reţelele de socializare.

Focul, care s-a propagat foarte rapid, a izbucnit în mansarda catedralei gotice, au precizat pompierii. Cel mai probabil, s-a declanşat aproximativ la ora 16:50 GMT la schelele instalate pe acoperişul edificiului, construit între secolele al XII-lea şi al XIV-lea, potrivit pompierilor.

Citește și: Viorica Dăncilă întoarce armele?! Lovitură pentru Liviu Dragnea

La începutul serii, turla, construită pe patru piloni de bază, cu o înălţime de 93 de metri, s-a prăbuşit.

„Acum a debutat o misiune specială pentru a încerca salvarea, pe cât posibil, a cât mai multor opere de artă”,a declarat viceprimarul Parisului, Emmanuel Grégoire.

Citește și: Lovitură neaşteptată încasată de Kaufland! Gigantul care îl amenință serios

Marcat de gravitate incendiului, dar şi de şocul şi emoţia pe care incidentul le-a provocat, preşedintele francez şi-a anulat luni discursul programat către naţiune pe tema crizei ”vestelor galbene”.

CITESTE SI:  Igor Dodon apărat de ministrul de interne din Guvernul Maia Sandu. Andrei Năstase: E ceva trucat acolo! - Stiri pe surse

Sute de parizieni şi turişti priveau cu îngrijorare coloana imensă de fum de pe podurile din Paris care duc către Notre-Dame, a constatat un jurnalist AFP.

Citește și: Tudor Chirilă surprinde! Cum i-a luat apărarea lui Dan Bittman

Flăcările galbene, care se înălţau la o distanţă foarte mare, erau vizibile din depărtare pe cerul senin al Parisului, în această seară de luni.

Un miros de ars a început să se simtă în cartierele învecinate, iar sirenele mai multor maşini de pompieri au răsunat în mai multe districte din această zonă.

Citește și: Vești uriașe pentru toți cei care au telefoane mobile! Intră în vigoare din 15 mai – Anunț făcut de ANCOM

Circa 13 milioane de turişti vizitează catedrala Notre-Dame din Paris în fiecare an.

Catedrala continua să asigure şi funcţiile unui edificiu religios: cinci slujbe erau celebrate în fiecare zi, iar duminica, şapte. Împreună cu sărbătorile şi slujbele extraordinare, peste 2.000 de servicii religioase se desfăşoară în fiecare în catedrala Notre-Dame.

CITESTE SI:  Adrian Năstase, apel către social-democrați pentru reformarea PSD. Fostul premier a făcut o petiție

Citește și: Viorica Dăncilă întoarce armele?! Lovitură pentru Liviu Dragnea .

Sursa link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here