Iohannis: „Plagiatul e o formă de hoţie. Dacă e tolerată, concluzia politicienilor e că se poate şi mai mult”

0
12

Klaus Iohannis acuză universităţile că au reacţionat prea greu în cazul plagiatelor. Şeful statului spune însă că soluţia combaterii acestui fenomen este tot la îndemâna instituţiilor de învăţământ superior. Acestea trebuie să îi lase pe plagiatori fără titluri şi beneficii, a mai declarat Klaus Iohannis.

”Mecanismul există, el se numeşte autonomie universitară, dar, până când acest mecanism se autointegrează, cred că e nevoie de ajutor din partea statului. Plagiatori nu există numai la noi, există şi în altă parte, dar acolo vorbesc de democraţiile consolidate. Dacă despre un politician apare discuţia că a plagiat, el pleacă din politică. Unii chiar cu o carieră briliantă în politică s-au oprit şi au plecat. Nu a fost nevoie de nimeni să le spună să se retragă dacă sunt hoţi. Noi trăim momentan într-o formă de sincopă. La noi, hoţii s-au cocoţat în vârful statului. Plagiatul e o formă de hoţie. Dacă este tolerată, concluzia politicienilor e că se poate şi mai mult”, a spus Klaus Iohannis.

CITESTE SI:  ATAC israelian masiv cu rachete în Siria asupra unui centru militar de dezvoltare a armelor chimice. A intervenit apărarea antiaeriană siriană

Șeful statului a amintit că problema a apărut în anii 90,

Acesta a spus că problema a apărut în anii 90, când unii politicieni au fost atraşi spre universităţi, „li s-a oferit pe tavă un doctorat sau două, foarte repede au observat că asta se poate face și fără să facă ei nimic. Li se livrează și lucrarea. Și aici, universităţile au tras frâna de mână foarte târziu. Evoluţia e mai complexă, de lungă durată şi nu se poate spune ok, să se termine cu plagiatul”, a mai spus şeful statului.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here