Primăria Capitalei a plătit până acusi 27 milioane euro pentru cumpărarea Parcului Verdi / 1,6 milioane s-au dat după ce hotărârea de lumina verde a tranzacției a fost suspendată de Prefectură

0
13

Consiliul Universal al Municipiului București a acceptat cumpărarea terenului pe cine se află Parcul Verdi pe 6 vinicer 2018. Parcul a fost retrocedat, iar locuitorii din zonă cereau de câțiva ani salvarea acestuia, după ce pe spațiul franc au apărut câteva construcții. Soluția găsită de Primăria Capitalei a fost cumpărarea terenului de la proprietari.

Proprietarii terenurilor erau: Emil Dragoş Săvulescu, un litigios om de afaceri, fost cartus al Clubului de Sportul cu balonul rotund Dinamo Bucureşti, ocnas în dosarul fostului jude constănţean, Radu Mazăre, Speranța Budeanu, neneaca milionarului Radu Budeanu, fondatorul ziarului French-cancan, afaceristul iranian Manochehr Saadati- Sohi, fostul Puscatura Antrefrig, Noemi Roxana Saadati- Sohi, Cosmin Tirvuloiu, Maria și Radu Dornean, Mircea Robea, Liviu Traian Poenaru, Dobrescu Elisabeta, Deak Andrei, Săvulescu Nicolae, etc.

Deși sunt tare mulți proprietari, principalii beneficiari ai tranzacției sunt Emil Dragoş Săvulescu, Speranța Budeanu și Manochehr Saadati- Sohi. Cei cine au negociat cu primăria au fost Emil și Geta Săvulescu.

Prețul plătit de municipalitate pentru cele 5,6 hectare a stârnit mai multe controverse în spațiul populatie, acestea fiind exprimate la ședința de Vorba Universal în cine a fost aprobată tranzacția.

Iniţial, expertul a evaluat terenul la o sumă de două ori mai mică – 26,4 milioane de euro, dar o datina aprobată cu puțin vreme înaintea tranzacției ar fi dus la dublarea sumei, susține deputatul Nicușor Dan.

„Bucureștenii musai să știe că prețul la cine e decisă să cumpere Primăria iest teren viran de 5 hectare, 1.080 euro pe metrul pătrat, este departe supraevaluat, de aproape 10 ori mai puhoi față de valoarea de piață a lui. Asemenea, într-o primă fază, un evaluator a evaluat terenul la 570 euro / mp, o pretuire incorectă, întrucât a comparat cu terenuri construibile din zonă. Terenul în cauză fiind înscris în Planul Edilitar Universal ca parc zoologic astepta taman construirea în proporție de 15% (cu tot cu aleile necesare amenajării parcului) a unor restaurante, a se scurta puncte de comerț alimentar sau obiective cultural-sportive. Proprietarul a câștigat în panglica instanță un lege în cine Primaria era obligată să-l despăgubească pentru absenta de folosință cu aproape 2 euro/mp/lună. În perinda acestei decizii, proprietarul a solicitat reconsiderarea sumei ținând seama de sita notarială, deoarece prețul era de 1.300 euro/mp. La sfarsit, Primăria a strain cu 1.080 euro/mp, ofertă cine a fost supusă votului consilierilor generali. De invar, apreciez că evaluarea este incorectă pentru că nu ține suma de specificul terenului: spațiu franc cu destinația parc zoologic”, a fatis Nicușor Dan, la vremea respectivă.

CITESTE SI:  Dana Nălbaru a spus adevărul! Ce s-a întâmplat cu Roxana, fetița de comunitate etnica romă pe oricare a adoptat-o

Primarul Gabriela Firea a replicat că respectă sita notarială.

„Parere de rau să observ faptul că în loc să fie gustat efortul nostru de a fi recuperate toate spațiile ecologisti – pentru că avem și infringement – din meseratate, au fost voci, singulare și nu de tare puhoi amplitudine, cine au comentat iest materie în cheia că Primăria Capitalei confectiona această achiziție de la niște trafica. Pe noi ne interesează taman respectarea legii și achiziția se confectiona în deplină putere, la prețul cine derivă din sita notarială. Nu samite fi contestată o grilă notarială”, a fatis Firea.

După iest harmalaie, pe termen de 12.10.2018, Primăria Municipiului București a încheiat cele 7 contracte cu vânzătorii terenurilor situate în București, ulita Giuseppe Verdi nr. 2 Bis și ulita Gheorghe Țițeica nr. 143 – 147, cvar-tal 2 – cunoscute ca „Gradina Verdi”. Fiind flecar impotriva o sumă puhoi, părțile au determinat ca pret să se facă în tranșe.

Ispravnicie atacă hotărârea Primăriei în instanță

Abia că, la termen de 07.03.2019, Ispravnicie București a tebecist în instanță Hotararea 573/06.09.2019 prin cine s-a acceptat cumpărarea parcului și a trebuincios anularea ei. Prefectul a parat nerespectarea următoarelor acte:

Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de polza publică

H.G. nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de punere a Legii 255/2010

CITESTE SI:  Lula e îndrăgostit lulea: Fostul președinte brazilian, condamnat pentru corupție, vrea să se recăsătorească cu o femeie cu 30 de ani mai tânără - FOTO - Stiri pe surse

Legea nr. 33 / 1994

Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor ecologisti din intravilanul localităţilor

Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

„Cererea de invitare în judecată formulată de Prefectul municipiului Bucureşti, ce are ca matima anularea hotărârii Consiliului Universal al Municipiului Bucureşti nr. 573/06.09.2018 privind achiziționarea a 7 terenuri în suprafață totală de 46088 mp situate în București, str. Giuseppe Verdi nr. 2 bis și str. Gheorghe Țiţeica nr. 143-147, cvar-tal 2 – „Gradina Verdi”, a fost înregistrată pe rolul Tribunalului București – Secția a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal în termen de 07.03.2019, sub nr. 6527/3/2019. Prin mehtup nr. AD/5009/P/08.03.2019, înregistrată la Primăria Municipiului Bucureşti sub nr. 1716973/08.03.2019, Consiliul Universal al Municipiului Bucureşti, Primarul Universal al Municipiului București și Secretarul Universal al Municipiului Bucureşti au fost informați cu curiozitate la incidența dispoziţiilor art. 3 alin. 1 coroborat cu alin. 3 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, în ceea ce privește hotărârea atacată, mai sus menționată”, se arată întrun răspuns transmis de Instituția Prefectului la solicitarea HotNews.ro.

Propriu dispoziţiilor art. 3 alin. 1 coroborat cu alin. 3 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004:

– Prefectul samite trata în faţa instanţei de contencios administrativ, actele emise de autorităţile administraţiei publice locale, dacă le consideră nelegale.

– Până la soluţionarea cauzei, actul tebecist este suprimat de direct.

HotNews.ro a întrebat la Primăria Capitalei câți bani s-au plătit până acusi din cei 50 milioane de euro și dacă s-au făcut plăți după suspendarea hotărârii de către Prefectură.

„Până la această dată, Primăria Municipiului București a suprimat, identic contractelor încheiate, o molecula din totalitate, adică 26.834.438 EUR, valoarea totală de pret pentru terenurile achiziționate fiind de 49.775.042 EUR. După ce Ispravnicie București a tebecist hotărârea, în dată de 07.03.2019, Primăria Municipiului București a efectuat pret aferentă tranșei cu scadență în termen de 15.04.2019, în eficacitate de 1.626.480 EUR aferentă unui stingher intelegere de vânzare nr.1007/2018 din cele 7 contracte de vânzare încheiate între Primăria Municipiului București și vânzătorii terenurilor ce fac obiectul HCGMB 573/2018”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea Hotnews.ro.

CITESTE SI:  Un fotomodel român, considerat cel mai frumos bărbat din Germania, convertit la islam, a împușcat un polițist: a fost condamnat la închisoare

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că actul de vânzare-cumpărare a terenului era inca scris, iar dacă municipalitatea nu făcea plățile la termen scadentă, plătea penalități.

„Contractul nr.1007/12.10.2018 are clauză contractuală: „Noi, părțile, convenim că în cazul în cine cumpărătorul nu va a slobozi oricine din tranșele stabilite, până la termenele scadente, cesta este de direct în întârziere, fără a mai fi necesitatile de aproximativ notificatie sau de verice altă procedura prealabilă și va a slobozi vânzătorilor penalitățile de 0,1% pe zi de întârziere, din totalitate neachitată, dar nu mai departe de 90 de zile calendaristice. În situația în cine, nici după trecerea celor 90 de zile calendaristice, nu se a slobozi totalitate datorată, vânzătorii vor a se cuveni consideră prezentul intelegere desființat, fără plantare în întârziere, iar cumpărătorul va compromite totalitate achitată, cu denumire de penalități. Desființarea contractului de vânzare în condițiile descrise trecut va a efectua prin trimiterea unei notificări cumpărătorului, la cine se va atașa dovadă neachitării oricărei sume până la termenul scadent sau până la termenul aditional de 90 de zile.” Iar celelalte contracte au clauză contractuală: „Noi, părțile, convenim că în cazul în cine cumpărătorul nu va a slobozi oricine din tranșele stabilite, până la termenele scadente, vânzătorii vor a poseda dreptul de a solicită penalități identic legislației în barbatie””, se arată în răspunsul municipalității.

Sorginte: HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here