Brazilia: Bolsonaro critică Curtea Supremă pentru incriminarea homofobiei – International

0
23

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat vineri că Curtea Supremă și-a depășit autoritatea prin incriminarea homofobiei, și a reiterat disponibilitatea de a numi un judecător evanghelic la cea mai înaltă instanță din țară, relatează AFP.

Bolsonaro a mai spus că decizia Tribunalului Federal Suprem de a decreta că homofobia este echivalentă cu delictul de rasism ar prejudicia homosexualii înșiși.

Pe piața muncii, un angajator „se va gândi de două ori” înainte de a angaja un homosexual din teama de a fi acuzat de homofobie, a declarat șeful statului în timpul unui mic dejun în Brasilia cu jurnaliști.

Curtea Supremă a „greșit complet” pentru că „a mers pe terenul legislativ”, a adăugat președintele, ales datorită sprijinului bisericilor penticostale ultraconservatoare.

Hotărârea Curții Supreme a fost luată cu opt voturi contra trei. Dar, conform lui Jair Bolsonaro, dacă ar fi existat un judecător evanghelic, el ar fi „cerut o întârziere” pentru a analiza această chestiune, lăsând votul în așteptare.

„Trebuie să existe un echilibru (la Curte), nu este vorba de amestecarea politicii și a religiei”, a adăugat el, citat de site-ul de știri G1.

CITESTE SI:  Accident pe DN1 între două mașini - Traficul este îngreunat și se desfășoară doar pe un fir

Fostul militar menționase deja la sfârșitul lunii mai posibilitatea de a numi un judecător evanghelic în cadrul Curții Supreme, unde două posturi vor fi vacante înainte de încheierea mandatului său în 2022.

Curtea Supremă de Justiție braziliană a decis joi să criminalizeze homofobia, o măsură importantă pentru minoritățile sexuale întruna din țările cu cel mai mare număr de crime împotriva persoanelor LGBT.

Potrivit ONG-ului Grupo Gay da Bahia, care colectează statistici naționale de patru decenii, s-au produs în 2017 în Brazilia 387 crime și 58 de sinucideri din cauza a ceea ce asociația numește „homotransfobie“, adică sentimente negative față de homosexuali sau transsexuali.

Judecătorii care au votat pentru incriminarea homofobiei au considerat că, în absența acțiunii Congresului pe această temă, Tribunalul Federal Suprem ar putea prelua această chestiune.

Dar cei trei judecători care au votat împotrivă au declarat că decizia de a incrimina homofobia este responsabilitatea Congresului și nu a Curții Supreme.

Actele de rasism sunt pedepsite în Brazilia cu de la unu la trei ani de închisoare sau amenzi. Ca urmare a deciziei Curții Supreme, aceste sentințe vor fi aplicabile acum actelor de homofobie.

CITESTE SI:  Dan Barna critică PSD pentru comisia de anchetă a fraudelor la europarlamentare: 'Pare un banc din zona mărfii Bulă - Păcală' - Stiri pe surseSursa: HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here