ce nume se sărbătoresc pe 21 mai

0
26

Sfinții Constantin și Elena 2019. Pe 21 mai 2019 aproximativ două milioane de români își sărbătoresc onomastica. Nume precum Constantin, Elena, dar și derivatele lor – Ileana, Lenuța, Nuți, Costel, Costică, Constanța, Constantina, Costin sunt sărbătorite pe 21 mai 2019

Dacă te întrebi ce nume se sărbătoresc pe 21 mai, cu ocazia sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena – lista este aceasta: Constantin, Elena- Ileana, Leana, Lenuța, Nuți, Costel, Costică, Constanța, Constantina, Costin, Costi, dar și diminutivele Costinel, Costeluș. Per total, de Sfinții Împărați Constantin și Elena, nu mai puțin de 1,1 milioane de femei și 600.000 de bărbați își spun ”La mulți ani”, cu ocazia zilei de nume. 

Mai exact, dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

CITESTE SI:  Evaluare naţională 2019, Carmen de la Sălciua nu a fost sigură -

Defalcat, dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.

Semnificația numelor de Sfinții Împărați Constantin și Elena 

Semnificația numelui Elena

Numele Elena este unul dintre cele mai răspândite nume din onomastica europeană. Elena ne duce gândul la celebra eroină a mitologiei grecești, fiica Ledei și a lui Zeus, soție a lui Menelaos, vestită în toată Grecia pentru frumusețea ei. Se știe că faimoasa Elena a fost cauza declanșării războiului troian, pornit de greci pentru a răzbuna răpirea ei de către Paris.

O variantă mai veche a numelui Helena (Elena) este ”Velena) care înseamnă strălucirea Soarelui, căldura soarelui. O variantă românească des folosită este Ileana, cu diminutivele sale: Leana, Lenuța.

CITESTE SI:  'Fraţii Sisters' și 'Blestemul femeii care plânge' se numără între premierele weekendului - Stiri pe surse

Așadar, purtătoarele acestui nume se pot mândri cu faptul că au un nume care este asociat frumuseții.

Norocoasele care poartă numele Elena se pot considera o sursă importantă de iluminare, metaforic vorbind, însă pot fi privitr ca o sursă de inspirație prin numele pe care-l poartă, o persoană ce reușește să lumineze ziua sau să ne alunge norii negri de pe cer. Elena este de o frumusețe răpitoare, iar caracterul ei este unul visător. Chiar dacă este visătoare, Elenei nu-i lipsește spiritul de lider. Elena este puternică și nimeni nu reușește să descopere care este secretul prin care aceasta este sursă inepuizabilă de energie.

Semnificația numelui Constantin

Numele Constantin provine din limba latină și simbolizează cel care este ferm, hotărât, statornic. Numele Constantin ne amintește că, în viață, omul trebuie să rămână hotărât și neclintit în luptă cu ispitele și cu greutățile vieții. ”Această comoară nu o găsim săpând prin pământ, ci o aflăm dacă cercetăm sufletul omului. Ea constă din răbdare din înțelepciune, statornicie și o neclintită nădejde în Dumnezeu”Sf. Ioan Gură de Aur. 

CITESTE SI:  Maria Ghiorghiu crede că Alexandra și Luiza au fost duse la Londra

sursa foto: realitatearutiera.roSursa: a1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here