Eugen Tomac, scrisoare deschisă către Dăncilă: ‘Vă cer imperativ să nu vă transformați în groparul presei de limba română de la Chișinău’ – Stiri pe surse

0
34

Liderul PMP Eugen Tomac îi solicită, printr-o scrisoare deschisă, premierului Viorica Dăncilă să nu omoare presa de limbă română din Republica Moldova. Tomac susține că mass-media de limba română de peste Prut este în „moarte clinică din cauza reducerii substanțiale a finanțării acordate de statul român” și îi solicită premierului, în acest context, un ajutor financiar.

Final iUmor – Irena Boclincă, alias Vioricăi Dăncilă, a câștigat concursul! Gestul superb făcut în direct, la aflarea veștii / VIDEO

„SCRISOARE DESCHISĂ

Nu omorâți presa de limbă română din R. Moldova!

Stimată doamnă prim-ministru,

În contextul în care limba română este limba oficială a R.Moldova și aproape o treime din populația R. Moldova are și cetățenie română, mass-media de limba română de peste Prut este în moarte clinică din cauza reducerii substanțiale a finanțării acordate de statul român.

Astfel, cele mai importante publicații de limbă română, cum ar fi revistele “Limba Română” și “Contrafort”, respectiv “Ziarul de Gardă” și ziarul “Timpul”, precum și unele posturi românești de televiziune sau radio, sunt în imposibilitate de a funcționa sau trăiesc la limita supraviețuirii.

CITESTE SI:  Digisport: Ce notă a obţinut Mirel Rădoi la examenul pentru licenţa Pro - Esential

În același timp, mass-media de limba rusă de la Chișinău, folosită de Federația Rusă ca armă în războiul informațional, este înfloritoare, iar voința politică a liderilor din stânga Prutului nu e să schimbe ceva, ci dimpotrivă, să eternizeze influența Moscovei în R.Moldova.

Nu mă aștept să înțelegeți nici importanța simbolică a limbii române din perspectiva păstrării culturii și identității naționale a românilor din R. Moldova, nici impactul toxic al dezinformării și manipulării servite cetățenilor din R.Moldova de Moscova, prin mass-media de limba rusă, dominantă la Chișinău.
Am însă pretenția să nu zădărniciți un efort pe care statul român îl face încă din 1991, acela de a subvenționa presa de limba română din R.Moldova, măcar la nivelul la care au făcut-o predecesorii dumneavoastră care au ocupat fotoliul de prim-ministru al României, indiferent de coloratura politică a acestora. Este vorba de un efort financiar minor, cu impact major asupra parcursului pro-occidental al R. Moldova și asupra perspectivei unirii R.Moldova cu țara mamă, România.

CITESTE SI:  Cămin studențesc din Iași invadat de șobolani și gândaci. În clădire ar fi fost făcută deratizare

Pe această cale, vă cer imperativ să nu vă transformați în groparul presei de limba română de la Chișinău! Lăsați la o parte, măcar pentru o clipă, frământările din PSD, partidul în fruntea căruia vă aflați, și cereți Guvernului pe care îl conduceți să aloce sumele necesare revigorării mass-media de limbă română în R. Moldova!”, este scrisoarea semnată de Tomac.Sursa: stiripesurse

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here