Frans Timmermans, cel mai critic oficial de la Bruxelles față de Guvernul PSD-ALDE, pe cale să devină șeful Comisiei Europene. Liderii UE se întâlnesc, duminică, pentru a decide asupra funcțiilor-cheie – International

0
23

Politicianul socialist Frans Timmermas este pe cale să fie numit drept noul șef executiv al UE, au declarat duminică, pentru Reuters, diplomați și oficiali europeni, cu câteva ore înainte ca liderii Uniunii să se reunească pentru a decide ocupanții celor mai importante poziții din blocul european. Frans Timmermans a fost unul dintre cei mai critici oficiali europeni la adresa intervențiilor legislative în domeniul Justiției din România, operate de guvernarea PSD-ALDE. In mandatul Juncker a ocupat funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei Europene.

UPDATE 16.25 Preşedintele Consiliului European Donald Tusk propune un acord la pachet Parlamentului European care prevede ca funcţia de preşedinte al Comisiei Europene să ajungă la un social-democrat, în timp ce PPE ar urma să primească alte două funcţii de top, au declarat eurodeputaţi citaţi de dpa, potrivit Agerpres. În conformitate cu acordul propus de Tusk, centru-dreapta ar urma să beneficieze de postul de Înalt Reprezentat al UE pentru afaceri externe şi de funcţia de preşedinte al Parlamentului European. La rândul lor, liberalii ar urma să ocupe postul de preşedinte al Consiliului European.

CITESTE SI:  „Practica ordonanțelor de urgență trebuie să înceteze”. Semnalul de alarmă tras de Comisia de la Veneția

Deși a întâmpinat opoziția unor țări est-europene, Timmermans este pe cale să fie ales după discuțiile ce au avut loc între Franța și Germania la summitul G20 din Osaka, au declarat doi diplomați și un consilier din Parlamentul European.

Dacă această variantă se confirmă, ea va marca o victorie pentru forțele de centru și pentru liberali, care s-au opus dominanței germane în posturile înalte din UE.

”Se pare că Timmermans va fi președintele Comisiei Europene”, a spus un diplomat implicat în negocieri, informație confirmată și de un al doilea trimis diplomatic ce a fost întrebat despre procesul de selecție a celor mai importante cinci posturi din UE pentru noi mandate de cinci ani.

Negocierile sunt pentru președințiile Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului European și pentru șefii diplomației UE și Băncii Centrale Europene.

Timmermans, fost ministru de externe olandez, acum prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, ar urma să fie confirmat drept înlocuitor al lui Jean-Claude Juncker la o cină-summit a celor 28 de lideri UE ce va avea loc la Bruxelles începând cu ora 19.00, ora României.

CITESTE SI:  PSD este partidul fiecare a indeplinit cele mai a largi reduceri de taxe în România în ultimii 30 de ani

Consilierul parlamentar german Tobias Teuscher a declarat Reuters că președintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus ca funcția să fie dată blocului politic la socialiștilor și democraților, în cadrul căruia Timmermans a fost primcipalul candidat la alegerile europene din mai.

Timmermans este o variantă greu de înghițit pentru țări estice precum Ungaria și Polonia din cauza rolului lui în măsurile luate contra guvernelor lor naționaliste, notează Reuters.

Frans Timmermans a fost un critic vocal al atacului desfășurat de puterea din România contra Justiției, el avertizând în mai multe rânduri că vor exista repercursiuni pentru slăbirea sistemului judiciar. Amintim și că una dintre cele mai criticate instituții noi înființate, secția specială, a deschis un dosar penal pe numele lui Timmermans, închis la sfârșitul lunii martie.

Cancelarul german Angela Merkel, a acceptat în cele din urmă că Manfred Weber nu va fi numit președinte al Comisiei Europene, după consultări între liderii europeni la summit-ul G20 de la Osaka, Japonia

CITESTE SI:  ”Dacă eram o țară de curajoși nu mai făceați voi atâtea...”Sursa: HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here