Libertatea: Strigătul de disperare al unui părinte de junior român talentat la tenis. Cătălin Manda: «Îmi duc copilul să joace pentru altă țară!»

0
105

Tenisul românesc înseamnă Simona Halep doar la suprafață. În profunzime, sportul alb de la noi agonizează, fiind pe buza dispariției.

Venirea lui Ion Țiriac la conducerea FRT nu se simte decât la nivel de imagine. Flipsesc, deocamdată.

Halep este excepția, regula este crâncenă. Iar fără bani mulți, n-ai nici o șansă să răzbești.

Familia Manda, din Pitești, și-a spus povestea la turneul de calificare pentru competiția Next Gen, de la Milano. Înainte de startul întrecerii, în jurul unei mesei din Herăstrău au stat tatăl Cătălin și fiul Călin Manda, de 7 ori campion național la juniori, la simplu și la dublu. Puștiul avea să câștige competiția care îl trimite la Milano, la finalul anului.

Investiție de 400.000 de euro

Ascensiunea lui Călin s-a oprit în jurul vârstei de 19 ani din pricina lipsurilor financiare. Firma de construcții a tatălui său, inginer de meserie, ca și mama, a dat faliment în 2014, iar de atunci au fost nevoiți să vândă apartamentul bunicilor, ca să-i asigure fiului continuitate.

Călin face tenis de la 4 ani și jumătate, iar acum, la
21 de ani, este prima rachetă în lotul de tineret al României.

Părinții au investit, la un calcul sumar, în jurul sumei de 400.000 de euro. Dar sacul s-a cam golit. “Numai racordajul costă 100 de lei. Într-o singură zi are nevoie de 4-5 racordaje ale rachetei. Deci, dintr-un foc 100 de euro”, explică seniorul.

Și-a amânat facultatea

În acest moment, tânărul are mare nevoie de o infuzie
financiară. Părintele său cere implicarea federației, prin programe de
sponsorizare făcute direct pe sportiv, cum se întâmplă la toate federațiile
civilizate.

CITESTE SI:  Reacția lui Rareș Bogdan cu privire la fetița luată cu forța de polițiști: “Cer explicații MAI!”

“Băiatul meu a terminat școala generală cu media 9,63 și a luat Bac-ul, acum doi ani, primul pe țară la sesiunea olimpicilor, refuzând să meargă la facultate în SUA, la Miami, pentru că ar fi putut juca doar pentru respectiva unitate de învățământ. Deci, totul pentru a se concentra doar pe tenis, de asta a amânat facultatea. În 2017, era cap de serie la Roland Garros, dar a rămas în țară să dea Bac-ul, federația nu l-a ajutat cu nimic. Eu lucrez în privat din 1993, am avut zeci de angajați și fac totul pentru binele copilului meu. După locul 3 la Cupa Mondială, la Orange Bowl, în 2017, nu ne-a băgat nimeni în seamă. Apoi, după locul 2 la Campionatul European, unde s-au obținut victorii cu 3-0 la Spania și cu 3-0 la Germania, iarăși nu ne-a băgat nimeni în seamă”, reclamă seniorul

«Federația să fie desființată!»

Ce soluție întrevede? “Federația să organizeze cantonamente, să plătească masa, cazarea la stagiile de pregătire, la turnee, să facă întâlniri cu acești tineri talentați, căci părinții nu mai pot suportat toate aceste costuri. Dacă nu-l ajuți pe cel care este locul 1 la 18 ani, să-l duci mai departe, atunci pe cine? Sunt dispus să semnez un contract pe viață, în care să ofer procente de 10-15-20% din câștigurile ulterioare la seniori ale fiului meu doar că să fie ajutat în actuala etapă.

E problemă pentru federație o sponsorizare de 200.000-300.000 de euro, la un tânăr cu perspective? Dacă nu poate, să fie desființată federația și gata!

Sau să-i întrebăm pe unguri, pe bulgari, nu mai zic de italieni, ce trebuie făcut, ca să avem rezultate la seniori. Asumați-vă ceva! Altfel, mă gândesc să le scriu federațiilor străine, cum au făcut și alții, sunt vreo 9 sportivi plecați să joace pentru alte țări: Emma Răducanu – în Anglia, Cristina Bucșa – în Spania, Raluca Șerban – în Cipru, Dragoș Mădăraș – în Suedia. Îmi duc copilul să joace pentru altă țară! Asta o să fac, altă soluție nu am!”, amenință tatăl multiplului campion național.

CITESTE SI:  BĂTĂIE cruntă la meciul U Cluj - FC Hermannstadt: un jandarm a fost rănit grav - Stiri pe surse

«Indiferent de sacrificiu, merg pe
drumul ăsta»

Călin Manda nu se gândește o clipă să abandoneze
tenisul, deși îi este greu, iar în 2019 a jucat doar două turnee. Ca sigur
copil, știe că toate eforturile familiei sunt focalizate asupra lui. A mers în
stagii la Rimini, Italia, dar frecventează doar turnee interne, din lipsă de
bani. 

Se cazează și pe la prieteni, când merge la competiții:
“Asta se întâmplă foarte rar, pe la turneele din țară, unde îmi face plăcere să
stau cu ei și pentru că mă simt bine, exact ca la mine acasă”.

Țelul pentru anul 2020 este curajos: intrarea în Top
200 mondial. Lucrează cu antrenorul Remus Enache, care îl pregătește gratis, pe
parte de tenis, și cu Anca Cătănescu, pe latura pregătirii fizice. Puștiul este
legitimat la CSU Pitești.

“Sigur că voi ajunge jucător de tenis. Îmi știu
nivelul. Indiferent de sacrificiu, merg pe drumul ăsta”, spune, cu tărie, Călin.
Are doar cuvinte mari pentru Halep: “Este incredibil. Începe și România să fie
văzută altfel. Face un bine țării, nu doar tenisului”.

Fan înrăit al lui Federer, pentru simplitatea și modestia elvețianului, Călin s-a fotografiat cu campionul în 2017, la Australian Open.

CITESTE SI:  Bilanț ISU după codul portocaliu de ploi din Capitală: Peste 200 de acțiuni pentru eliminarea apei - Esential

Piteșteanul, alături de idolul Federer, la Australian Open 2017 FOTO: Colecția personală

Cu sârbul Novak Djokovic, acum doi ani

L-a învins pe Aliassime

La Orange Bowl-ul de acum doi ani, pe când avea 18 ani, doar sârbul Kecmanovic și grecul Tsitsipas au fost mai buni decât românul din Pitești.

Are două meciuri cu grecul-minune, ambele pierdute cu același scor, 4-6, 3-6, dar la mare luptă. “Tsitsipas este foarte bun, dar nu de nebătut. La Australian Open, eu eram cu antrenorul federal Claudiu Munteanu, iar în loja lui se afla celebrul Mouratoglou (n.r. – patron de academie de tenis și antrenor al Serenei Williams) și o întreagă echipă. Aici se face diferența, la condiții. Este grea trecerea la seniorat”.

La juniori, Călin Manda are victorie la noua vedetă a Canadei, Felix Auger-Aliassime.

La 18 ani, canadianul Felix Auger Aliassime ocupă locul 23 în lume la simplu EPA-EFE/WILL OLIVER

În acest moment, România are un singur român în Top 100, arădeanul Marius Copil, 86 ATP. Călin Manda doar visează să urce în prima sută. Deocamdată, nu se vede în clasamentul pe puncte și pe bani. A câștigat din tenis doar 10.000 de dolari, dar sacrificiul l-a costat câteva sute de mii.

Post-ul Strigătul de disperare al unui părinte de junior român talentat la tenis. Cătălin Manda: «Îmi duc copilul să joace pentru altă țară!» apare prima dată în Libertatea.

Sursa:
Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here