Libertatea: SUA cer o reuniune de urgenţă a AIEA pentru a discuta despre programul nuclear iranian

0
24

America a anunţat vineri că a cerut o reuniune extraordinară a consiliului guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a dezbate derogările de la acordul nuclear din 2015 anunţate de Iran, care a indicat că este pe cale să depăşească limita impusă rezervelor sale de uraniu îmbogăţit, transmit Reuters şi AFP.

Reuniunea ar putea avea loc miercurea viitoare, potrivit unor diplomaţi citaţi de Reuters, notează Agerpres.

Iranul a anunţat, miercuri, că începând de duminică îşi va pune în aplicare ameninţarea de îmbogăţire a uraniului la un nivel superior limitei de 3,67% fixate prin acordul internaţional privind programul său nuclear.

„Pe 7 iulie, gradul nostru de îmbogăţire a uraniului nu va mai fi de 3,67%” a declarat preşedintele iranian într-o şedinţă de guvern.

Decizia este legată de faptul că celelalte părţi semnatare ale acordului nu respectă integralitatea angajamentelor asumate faţă de Iran, a indicat preşedintele Hassan Rouhani.

La un an după retragerea SUA din acordul de la Viena, Teheranul a anunţat pe 8 mai că a decis să nu mai respecte două limite la care consimţise: un plafon de 300 kg pentru rezervele de uraniu îmbogăţit (UF6) şi unul de 130 tone pentru rezervele de apă grea.

CITESTE SI:  Ipoteză BOMBĂ a anchetatorilor, în cazul morții lui Răzvan Ciobanu - La fața locului NU au fost găsite urme de frânare/ Dosar penal pentru ucidere din culpă

În aceeaşi zi, Teheranul a dat un ultimatum de 60 de zile statelor încă părţi ale acordului pentru a-l ajuta să evite sancţiunile americane. 

Șefii diplomaţiilor Uniunii Europene, Franţei, Germaniei şi Marii Britanii s-au declarat „extrem de îngrijoraţi” şi au făcut apel la Iran „să revină asupra deciziei”.

Foto: EPA

În 2018, poliția de frontieră a SUA a prins de două ori mai mulți români decât cubanezi intrați ilegal. O româncă însărcinată a căzut când sărea gardul de la graniță și a murit!

Post-ul SUA cer o reuniune de urgenţă a AIEA pentru a discuta despre programul nuclear iranian apare prima dată în Libertatea.

Sursa:
Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here