Lovitură pentru Trump: Iranul și UE sfidează sancțiunile Washingtonului prin mecanismul Instex – Stiri pe surse

0
19

Prima tranzacţie cu Iranul prin mecanismul Instex, care permite ocolirea sancţiunilor americane, va avea loc în câteva zile, a anunţat joi ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, citat de Reuters, potrivit agerpres.ro.

Înfiinţat de Franţa, Germania şi Regatul Unit, Instex presupune tranzacţii în sistem barter, care nu implică transferuri financiare directe, ci compensarea între importatori şi exportatori, la nivel european.

Citește și: BREAKING Criminalul din Făget a fost dus cu mascații în fața procurorilor – Pentru ce INFRACȚIUNI va fi cercetat

„Dorim ca Instex să intre în vigoare în câteva zile şi sper că va putea funcţiona în câteva zile. Sper ca prima tranzacţie să se realizeze în câteva zile”, a declarat Le Maire presei, în timpul unei vizite în Polonia. „Prima tranzacţie va fi limitată, dar este un punct de plecare şi ne aşteptăm ca Instex să fie un instrument eficient”, a adăugat ministrul francez.

Exporturile de petrol ale Iranului şi tranzacţiile financiare aferente acestora sunt interzise de Statele Unite prin sancţiuni care ameninţă şi eventualii parteneri comerciali ai regimului de la Teheran.

CITESTE SI:  Turcia. Mii de persoane l-au salutat pe noul primar al Istanbului, la preluarea funcţiei

Vezi și: ALERTĂ – Prima amendă din România pentru încălcarea GDPR: O bancă a fost sancţionată cu 130.000 de euro

SUA au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului după ce s-au retras unilateral anul trecut din acordul nuclear încheiat de puterile internaţionale cu Teheranul în 2015. Acordul prevedea limitarea programului nuclear iranian, în schimbul suspendării sancţiunilor. Iranul a confirmat deja că a depăşit recent limita stocului de uraniu slab îmbogăţit impusă prin înţelegerea pe care semnatarii europeni, Rusia şi China încearcă să o menţină şi după retragerea Statelor Unite.Sursa: stiripesurse

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here