Noi reguli pentru cei care construiesc clădiri. Trebuie să fie eficiente energetic

0
5De anul viitor, cei care construiesc case, dar şi clădiri de birouri, trebuie să respecte noi reguli de eficiență energetică.

Aceştia vor fi obligaţi să doteze imobilele cu aparate de auto-reglare pentru temperatură şi calitatea aerului în fiecare încăpere.

Şi clădirile deja construite vor fi modernizate, pentru ca pierderile de energie să fie cât mai mici. Noile reguli apar într-un proiect al Guvernului şi sunt inspirate dintr-o directivă europeană, care a intrat în vigoare anul trecut.

Aşa arată ”casa viitorului” construită de studenţi voluntari. Este 100% eficientă energetic, pentru că este alimentată de panouri fotovoltaice. Astfel, temperatura este la nivel optim, fie vara, fie iarna.

Căldura şi calitatea aerului din camerele casei pot fi controlate de la distanţă, de pe telefon. Asta înseamnă că pot vedea şi seta temperatura, umiditatea şi nivelul de dioxid de carbon din fiecare încăpere. De exemplu, într-o zi caniculară, pot seta temperatura la 22 de grade înainte cu o oră să ajungi acasă.

CITESTE SI:  Primarii PNL din nouă localități din județul Dolj, excluși din partid. Acuzaţia care le-a fost adusă

Mihai Băiceanu, coordonator instalații EFDEN: ”Un sistem de automatizare de genul acesta nu necesită intervenţia omului, ci în funcţie de datele pe care le preia prin senzori, păstrează mereu temperatura şi calitatea aerului optime.

Din martie 2020, toate construcţiile noi – rezidenţiale şi nerezidenţiale – vor trebui să fie echipate cu sisteme de autoreglare a temperaturii şi a calităţii aerului, prevede un proiect de ordonanţă al Ministerului Dezvoltării, care preia o directivă europeană.

Pentru o casă de 100 de metri pătraţi, echipamentul necesar poate costa între două şi trei mii de euro. Astfel de sisteme, dar mai sofisticate, sunt deja folosite de clădirile ”pasive”.

Daniel Butucel, reprezentant Over 4: ”Din 2020, clădirile noi nu vor primi autorizaţie dacă nu sunt eficiente energetic. Printre dotări intră un sistem de ventilare cu recuperare de căldură.

Preia aerul din exterior, preia şi aerul viciat din interior, face schimbul de căldură între ele, dar nu le amestecă, astfel încât să ai aer proaspăt, încălzit.

CITESTE SI:  Un bătrân din Dâmbovița și-a incendiat locuința în timp ce familia se afla înăuntru

Ordonanţa prevede inclusiv ca, din 1 ianuarie 2025, proprietarii de clădiri nerezidenţiale cu peste 20 de locuri de parcare să asigure cel puţin patru puncte de încărcare. Iar primarii localităţilor cu peste 5000 de locuitori vor trebui să facă planuri pentru creşterea numărului de clădiri noi, cu un consum redus de energie.Sursa articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here