Premierul finlandez a primit votul de încredere al parlamentului – Stiri pe surse

0
18

Parlamentul finlandez (Eduskunta) l-a ales joi prim-ministru pe liderul Partidului Social-Democrat (SDP), Antti Rinne, câştigător al alegerilor legislative din 14 aprilie şi care va conduce un guvern de centru-stânga alcătuit din cinci partide, transmite agenţia EFE potrivit Agerpres.

Antti Rinne, în vârstă de 56 de ani şi fost lider sindical, a fost votat de 111 din cei 200 de parlamentari. Pe lângă formaţiunea sa, în guvern vor mai intra Partidul de Centru, Verzii, Alianţa Stângii şi Partidul Popular Suedez (SFP), coaliţie care formează în legislativ o majoritate de 117 parlamentari.

În guvern vor fi 11 femei şi 8 bărbaţi. Formaţiunea SDP a preluat şase portofolii ministeriale, printre care şi cele ale Afacerilor Europene, Muncii şi Dezvoltării.

Verzii, formaţiunea care a înregistrat cea mai puternică creştere la alegerile recente, vor prelua Ministerul de Externe, ce va fi condus de liderul partidului, Pekka Haavisto, Ministerul de Interne şi pe cel al Mediului.

Partidul de Centru al premierului care şi-a încheiat mandatul, Juha Sipila, care la scrutinul din aprilie a obţinut cel mai slab rezultat din istoria sa, va avea cinci ministere, inclusiv cel de Finanţe şi cel al Apărării.

CITESTE SI:  ​Liga 1, play-out: FC Voluntari vs Dunărea Călărași 0-0 / Oaspeții au avut un gol anulat pentru offside - Fotbal

Executivul va fi completat de Alianţa Stângii şi de SFP, reprezentant al minorităţii vorbitoare de limbă suedeză, cu câte două ministere fiecare.

Principalele formaţiuni de opoziţie vor fi partidul de extremă dreapta Adevăraţii Finlandezi şi partidul conservator Kokoomus.

Noua coaliţie a prezentat luni programul de guvernare pentru următorii patru ani, în care se pune accentul pe politicile sociale, după opt ani de austeritate. Premierul Rinne a promis că va creşte cu 1,23 miliarde de euro cheltuielile publice pentru educaţie, sănătate, pensii şi asistenţă socială, încercând în acelaşi timp să menţină echilibrul bugetar. Pentru aceasta intenţionează să vândă active ale statului, să crească accizele la carburanţi, tutun şi alcool. Un alt obiectiv este crearea a 60.000 de locuri de muncă. Cu Verzii în executiv, acesta s-a angajat de asemenea să ia măsuri de reducere a emisiilor poluante.

Finlanda va prelua la 1 iulie de la România preşedinţia semestrială a Consiliului UE.Sursa: stiripesurse

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here