Proteste masive în Cehia: mii oamenii se opun noului ministru al justiției

0
35

Mii de cehi au protestat luni, la Praga şi în alte oraşe din Cehia, contra numirii Mariei Benesova în funcţia de ministru al justiţiei, ei susţinând că Benesova este o aliată apropiată a premierului Andrej Babis care este urmărit în justiţie pentru o presupusă fraudă cu subvenţii europene, transmite AFP, relatează Agerpres.

Citește și: La un pas de TRAGEDIE: Celebrul jurnalist Larry King a suferit un atac de cord

Fostă membră a partidului social-democrat CSSD, în prezent independentă, Marie Benesova urmează să fie numită marţi de preşedintele Milos Zeman, personaj extrem de favorabil premierului Babis şi viitorului ministru al justiţiei.

Demonstranţii, care au scandat ”Justiţie independentă!”, ”Nu suntem orbi!” şi ”Dorim un guvern onest!”, au purtat drapelele Cehiei şi Uniunii Europene.

Manifestaţia a fost organizată la apelul ONG-ului ”Un milion de momente pentru democraţie”.

”Asistăm la eforturi pentru a avea justiţia sub control”, a declarat în intervenţia sa Mikulas Minar, reprezentant al ONG-ului menţionat, care a organizat deja mai multe manifestaţii anti-Babis şi anti-Zeman.

CITESTE SI:  Roger Federer, Oscarul și publicul în delir - Tenis

Benesova (71 de ani), care a mai fost ministru al justiţiei în 2013-2014 şi procuror general în perioada 1999-2005, ar urma să îl înlocuiască pe Jan Knezinek, care şi-a anunţat demisia pe 18 aprilie.

În 17 aprilie, poliţia cehă a recomandat punerea sub acuzare a lui Andrej Babis într-un caz de presupusă deturnare de fonduri europene în 2007-2008, în legătură cu complexul său hotelier numit ”Cuib de barză” şi situat în apropiere de Praga.

Valoarea fraudei în acest caz a fost de două milioane de euro, iar Babis riscă o pedeapsă cuprinsă între cinci şi zece ani de închisoare.

Andrej Babis (64 de ani) este fondatorul concernului agroalimentar Agrofert, care controlează şi două mari cotidiane din Cehia. El a respins acuzaţiile şi a denunţat ceea ce consideră a fi un ”complot” şi o ”afacere politică”.

Partidul său populist ANO a câştigat legislativele din octombrie 2017 şi deţine 78 din cele 200 de locuri în camera inferioară a parlamentului ceh. Format din ANO şi CSSD, guvernul minoritar condus de Andrej Babis este susţinut de comunişti (KSCM).

CITESTE SI:  Logodnica lui Radu Mazăre, la Rahova: Am să mă întorc în Madagascar

Sursa link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here