Prima reacție a premierului Viorica Dăncilă în scandalul de la Valea Uzului: care e soluția găsită de Guvern

0
28

Despre scandalul de la Valea Uzului s-a tot vorbit în ultima perioadă, dar premierul Viorica Dăncilă nu a avut nicio poziție publică. Acum, Guvernul afirmă că a identificat o posibilă soluție pentru detensionarea conflictului din zonă.

Scandalul de la cimitirul din Valea Uzului dintre etnicii maghiari și extremiștii români a intrat și în atenția Guvernului. Premierul Viorica Dăncilă susține că se va implica pentru a găsi o soluție. La nivel diplomatic, nu prea s-a reușit mare lucru.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a încercat o soluționare cu oficialii de la Budapesta, dar fără succes.

cimitir valea uzului

Cum vrea Guvernul să rezolve conflictul din Valea Uzului

Premierul Viorica Dăncilă a spus că Guvernul a căutat soluții pentru situația de la Valea Uzului. Una dintre variantele luate în calcul este preluarea administrării Cimitirului eroiilor de către Ministerul Apărării Naționale.

“Am urmărit cu mare atenție ceea ce s-a întâmplat în aceste zile la Valea Uzului. Nu m-am pronunțat public cu privire la acest subiect pentru că nu am dorit să contribui la escaladarea situației, dar împreună cu colegii mei din Guvern am acționat pentru ca lucrurile să revină la normal și să găsim soluții acceptate de comunitatea locală, români și maghiari, deopotrivă. Cetățenii români, indiferent de etnie, așteaptă de la noi soluții, propuneri concrete, nu declarații contondente. Autoritățile guvernamentale și oamenii politici au opțiunea dialogului, iar orice instigare la dezbinare între cetățenii români, așa cum din păcate am văzut în aceste zile, este intolerabilă”
Viorica Dăncilă, premierul României

Nu e clar însă dacă, din punct de vedere juridic, acel cimitir poate fi transferat la Ministerul Apărării. Și nu e clar nici dacă această situație va duce la stingerea conflictului.

CITESTE SI:  [P] UrbanWINS lansează un set de instrumente în vederea trecerii la elaborarea unor politici mai eficiente privind deșeurile

Una dintre propuneri vizează preluarea administrării de către Ministerul Apărării Naționale a Cimitirului eroilor căzuți în cele două războaie mondiale – Valea Uzului și consacrarea statutului de cimitir internațional, având în vedere faptul că în această necropolă sunt înhumați militari de mai multe naționalități. Însă, orice decizie va fi luată după consultări cu toate părțile implicate„, potrivit Guvernului.

Dosar penal după incidentele de la Valea Uzului

Jandarmeria Română anunța că a fost deschis un dosar penal și că se fac cercetări pentru distrugere după incidentele care au avut loc joi în Valea Uzului. Ancheta a început după ce membrii unei organizații românești au rupt poarta cimitirului disputat între autoritățile române și maghiare.

Guvernul Ungariei a transmis Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la incidentele de joi. Guvernul României este „somat să investigheze amănunţit cazul şi să respecte angajamentele internaţionale în această privinţă”, a afirmat Magyar.  Ungaria consideră că este „inacceptabil faptul că România tolerează asemenea atrocităţi”, care, „în barbarismul lor, evocă cea mai dură provocare a maghiarilor”.

CITESTE SI:  Cum a orbit Andrea Bocelli. Povestea pe care puțini o știu despre tenorul orb cu voce de înger

Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte, scrie Hotnews.Sursa PlayTech.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here