VIDEO Cum ar fi fost dacă o adolescentă din timpul Holocaustului ar fi avut Instagram? Jurnalul româncei Eva Heyman, reconstituit pe rețeaua socială / Un proiect care intrigă și fascinează

0
49

Un cont de Instragram relatează, sub forma unor ”povești”, viața de zi cu zi a unei adolescente care a scris, asemenea Annei Frank, un scurt jurnal despre experiențele sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în ghetoul din Oradea, înainte de a fi deportată în lagărul de concentrare de la Auschwitz, relatează ParisMatch. Un proiect care încântă, dar totodată ofensează mulți internauți.

Filtru, hashtag, locație… Totul în aceste povești de Instagram sugerează că au fost publicate de către o adolescentă astăzi. Cu toate acestea este viața cotidiană a Evei Heyman, o tânără evreică în timpul Holocaustului, spusă prin mai multe videouri.

La începutul poveștii, publicată în această zi de comemorare a Holocaustului în Israel, totul pare să margă bine. Suntem în februarie 1944, Eva tocmai și-a sărbătorit împlinirea celor 13 ani și a primit cadou prima sa pereche de pantofi cu toc. Locuiește cu bunicii săi în Oradea, România, de când părinții săi au divorțat și visează să devină un fotograf de presă.

CITESTE SI:  NBC: SUA ar fi obținut informații potrivit cărora fiul lui Osama bin Laden este mort

Dar războiul îi va înnegri repede viața, despre care povestește în jurnalul său intim.

În aproximativ 70 de episoade, Mia Quiney, o tânără actriță britanică, reconstituie infernul vieții Evei ”urmăritorilor” ei, după invazia orașului său natal de către naziști și până la deportarea sa într-un tren spre Auschwitz, de unde nu se va mai întoarce.

Mati Kochavi, un om de afaceri israelian și fiica sa Maya sunt în spatele ”Poveștilor Evei”. Proiectul a sedus și intrigat rapid publicul din moment ce contul de Instagram are peste 760.000 de abonați.

Proiectul vizează sensibilizarea celor tineri cu privire la Holocaust, în tim ce ultima generație de supraviețuitori moare. Trei săptămâni de filmări în Kiev, mai multe milioane de dolari și aproape 300 de figuranți au fost necesari pentru a realiza filmulețele.

Mulți l-au acuzta pe omul de afaceri că a trivializat Holocaustul. Mulți au întrebat cum Eva – care în jurnalul său spune că nu avea electricitate noaptea în ghetou – și-a putut încărca telefonul.

CITESTE SI:  Mai mulți câini au stat nemișcați ore în șir în fața unui spital așteptând un bărbat fără adăpost care avea grijă de ei

Éva Heyman s-a născut pe 13 februarie 1931, la Oradea, și a murti pe 17 octombrie 1944, la Auschwitz-Birkenau. Cât a stat n ghetoul din Oradea a scris un scurt jurnal , înainte de a fi deportată în lagărul de concentrare de la Auschwitz și de a deveni o victimă a Holocaustului.

Pe 3 iunie 1944, Éva si bunicii săi au fost deportați la Auschwitz într-un vagon de vite pe ultimul tren cu deportați din Oradea. Acolo bunicii au fost trimiși imediat la camera de gazare, pe când Éva a fost selecționată de doctorul Josef Mengele pentru a fi subiectul unor experimente umane. A fost descoperită de Mengele cu picioarele umflate, probabil din cauza contractării tifosului și trimisă la gazare. (Wikipedia)

Sursa: HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here